Rtl4

Media

Hagenaar maakt mensen koud in sauna die tot max -196 koelt

Tanja Verkaik

De slogan Ice Ice Baby van The Cryo and Spa Experience is heel passend. Roy Teesing heeft vrijdag deze ijskoude sauna geopend in het WTC The Hague. "Het is een natuurlijke manier om je lichaam aan het werk te zetten", legt Teesing uit. Zelf is hij als het gevolg van een burn-out in aanraking gekomen met de cryosauna en dat heeft het herstel bespoedigd. "Ik vond het meteen lekker." De cryosauna kan tot maximaal -196 graden gekoeld worden. "Het is een droge kou. De cryosauna wordt gekoeld met stikstof. " De Posthoorn nam de proef op de som en liet zich 'koud maken'. 

Het is een rare gewaarwording om de temperatuur van de cryosauna omlaag te zien gaan van een behaaglijke warmte tot -172. 'Dit kan niet goed zijn', schiet door mijn hoofd. Toch blijft het schokeffect uit. Weliswaar is het bibberen in de cryosauna, maar een winterse regenbui op de fiets is een stuk kouder. "Het is een geleidelijke overgang. Het is niet bam en dan is het koud", verklaart Roy Teesing van The Cryo & Spa Experience. Na 3 minuten -en een heleboel rondjes draaien om warm te blijven- geeft het een kick om na de vrieskast weer de warmte in te gaan. Net of je gereset bent. En dat is volgens Teesing precies de bedoeling.

Ons doel is om de gezondheid van mensen te bevorderen en stress te verminderen.

De kracht van kou wordt al jaren toegepast. "Cryotherapie is ontstaan in Japan voor reumapatiënten. Het is een natuurlijke pijnstiller", weet hij. "Daarnaast verstevigt cryotherapie de huid, zorgt voor meer energie, een geluksgevoel, een betere nachtrust, gewichtsverlies en pijnverlichting. "Door de kou krijgt je hypothalamus, een deel van de hersenen, een prikkel en schiet je lijf in de overlevingsstand. Om het lichaam te beschermen wordt een reparatieleger gemobiliseerd, het bloed wordt zuurstofrijker en er komen gelukshormonen vrij", legt de Hagenaar uit, die aan den lijve heeft ondervonden wat cryotherapie kan doen. "Ik geloof er sterk in dat we mensen koud moeten maken", grapt hij. Teesing is in 2014/2015 gevloerd geweest door een burn-out. Een heftige tijd. "Het voelde alsof ik onderaan een skatebaan stond en de wanden ingesmeerd waren met olijfolie. Ik werkte keihard. In de ochtend als telemarketeer en daarna voor mijn eigen evenementenbureau. Ik trok pas om 23.00 uur de deur achter me dicht." Cryotherapie is één van de middelen die hem uit de burn-out hebben gesleept. "Ik heb meteen tien behandelingen geboekt. Van de dokter krijg je ook niet één pilletje en dan ben je beter. Na een behandeling of zeven merk je een omslagpunt." In de cryosauna steekt alleen je hoofd uit boven de cabine en draag je zo min mogelijk kleding (bij voorkeur ondergoed). Om de voeten te beschermen krijg je speciale sloffen aan. Voor iedereen is een programma op maat. "De cryosauna die ik heb staan, kan ook verwarmen. Het is mogelijk om een mixprogramma te kiezen: van warm naar kou naar warm." Teesing richt zich op de business professional. "Ik wil met bedrijven in gesprek zodat werknemers onder werktijd kunnen langskomen." In Nederland verliest het bedrijfsleven jaarlijks 16 miljard euro als gevolg van stressgerelateerde klachten. Een miljoen mensen kampen met een burn-out. "Ik wil mijn kennis en ervaring delen om burn-outs te voorkomen", besluit de Hagenaar.
Meer info is te vinden op de website cryoandspa.com